Dette er en generel guide til, hvordan man strikker efter diagrammer i Knitting For Olive-opskrifterne. Guiden er lavet med eksempler fra forskellige opskrifter. Har du et spørgsmål til en bestemt opskrift, er du meget velkommen til at skrive til os på support@knittingforolive.dk

Hvor starter jeg?

Når der strikkes efter diagram, startes altid i nederste højre hjørne, med række nummer 1 og maske nummer 1

Hvordan strikker jeg rundt?

Når der strikkes rundt efter et diagram, strikkes der fra højre mod venstre på alle rækker i diagrammet, og der strikkes udelukkende fra retsiden af arbejdet. Man starter altså med række 1 og maske 1 og strikker fra højre mod venstre omgangen ud og starter derefter med række 2 fra højre side igen:


Hvordan strikker jeg frem og tilbage?

Når der strikkes frem og tilbage efter et diagram, strikkes de ulige pinde, fra retsiden, fra højre mod venstre, og de lige pinde, fra vrangsiden, fra venstre mod højre.

Man starter altså på række 1 med maske 1 og strikker mod venstre, og når pinden er strikket ud, vendes arbejdet og næste pind strikkes fra venstre mod højre i diagrammet:

Hvordan gentager jeg det grå område?

I nogle diagrammer findes et gråt område, der skal gentages et givent antal gange i løbet af en pind. Dette gøres på følgende måde:

Først strikkes det hvide område til højre for det grå område 1 gang, herefter strikkes og gentages det grå område, indtil der ikke længere er masker nok tilbage på pinden til endnu en gentagelse, herefter strikkes det hvide område til venstre for det grå område 1 gang.

Eksempel:

1. række i nedenstående diagram strikkes over 39 masker.

Først strikkes de første 13 masker til højre for det grå område, herefter strikkes det grå område på 12 masker to gange og til sidst strikkes de 2 masker til venstre for det grå område:

13+12+12+2 = 39 masker.

Hvorfor kan jeg tælle flere/færre masker i diagrammet end på min strikkepind?

Du kan opleve, at maskeantallet på din pind ikke stemmer overens med det antal masker, du kan tælle i diagrammet. Det skyldes at diagrammerne viser maskeantal EFTER en given række er strikket. 

Eksempel:

1. række i ovenstående diagram strikkes over 17 masker. Tæller man maskeantallet i 1. række af diagrammet, kan man dog tælle 19 masker i alt, da udtagningerne, der skal strikkes i løbet af pinden fremstår som “færdige masker” på 1. række. Til højre for det grå område kan man tælle 6 felter med masker, 2 af disse er dog udtagninger og skal derfor trækkes fra: 6-2 = 4.

I det grå område kan man tælle 12 firkanter med masker, 2 af disse er udtagninger og skal trækkes fra, mens et andet felt er en indtagning på i alt 2 masker. Her udligner ind- og udtagninger altså hinanden, og maskeantallet er på 12 både før og efter diagramrækken er strikket.

Til venstre for det grå område kan man tælle 1 felt med masker, her strikkes hverken ind- eller udtagninger, så her er maskeantallet 1.

Således strikkes 1. række over 4+12+1=17 masker. Efter rækken er strikket færdig, vil man have 19 masker på pinden.

Samme princip gør sig gældende, hvis der er gentagelser i diagrammet:

I ovenstående diagram strikkes 1. række over 29 masker. Når “overskydende” indtagninger og udtagninger er trukket fra det antal masker, man kan tælle, strikkes rækken over 4+12+1 masker. Derfor skal den strikkes på følgende måde:

Først strikkes det hvide område til højre 1 gang (4 masker), derefter strikkes det grå område 2 gange (2x12 masker), til sidst strikkes det hvide område venstre 1 gang (1 maske): 4+12+12+1= 29.

Hvorfor lægger mine masker i strikketøjet sig ikke som i diagrammet?

Når der strikkes efter diagram, vil maskerne ikke altid lægge sig på samme måde i strikketøjet som i diagrammet. Diagrammet er opstillet efter, hvordan man skal skal strikke, række for række, og selvom det tit giver en idé om, hvordan strikketøjet kommer til at se ud, vil det ikke altid ligne strikketøjet helt præcist:

Vrangmaskerne i den sorte cirkel i diagrammet herover ser ud til at være forskudt af hinanden. Når man strikker selve diagrammet, vil de dog komme til at lægge sig ovenpå hinanden, så der strikkes ret over ret, og vrang over vrang. Forskydningen i diagrammet opstår, da udtagningerne også tegnes ind i diagrammet.

Når man sidder med strikketøjet i hånden, er det derfor vigtigt, at man ikke bruger foregående rækker til at orientere sig efter. I stedet bør kun tælles ud fra den række, man er i gang med at strikke.

Hvordan strikker jeg de sorte felter i diagrammet?

Når der strikkes efter et diagram med indtagninger og udtagninger undervejs, vil der af og til optræde sorte felter:

Når et felt med en maske fra en tidligere omgang/pind bliver sort i næste række af diagrammet, er det fordi, masken ikke eksisterer i strikketøjet længere. Masken springes således over i pågældende række.

De grundlæggende regler er således:

  • Start altid i højre, nederste hjørne og strik 1. række i diagrammet fra højre mod venstre.
  • Strikker man rundt, strikker man fra højre mod venstre på alle rækker i diagrammet
  • Strikker man frem og tilbage, strikker man fra højre mod venstre på ulige rækker i diagrammet, og fra venstre mod højre på lige rækker i diagrammet
  • Strikkes diagrammet med et gråt område med gentagelser, strikker man maskerne til højre for det grå område 1 gang, herefter strikkes og gentages det grå område, til der ikke er flere masker tilbage til endnu en gentagelse, til sidst strikker man maskerne til venstre for det grå område 1 gang.
  • Det antal masker, man kan tælle på en række, er maskeantallet EFTER rækken er strikket. Ønsker man at regne ud, hvor mange masker, rækken strikkes over, INDEN man begynder at strikke, skal man derfor huske at tage højde for indtagninger og udtagninger undervejs.

  • Et diagram kan ikke altid bruges til at orientere sig om, hvordan maskerne lægger sig rækkerne imellem i strikketøjet. Masker, der ligger forskudt af hinanden i et diagram, kan sagtens lægge sig ovenpå hinanden i selve strikketøjet. Brug kun den række, du er i gang med at strikke, til at orientere dig undervejs.